Vergunning voor kleine bouw-, verbouw- of sloopwerkzaamheden

Bouw- en sloopwerkzaamheden zijn werkzaamheden die vallen onder de Omgevingswet. Bij kleine werkzaamheden gaat het vaak om een (bouw)activiteit op uw eigen grond. Soms heeft u een omgevingsvergunning nodig en soms niet. Wel moet altijd aan de voorwaarden van het Besluit bouwwerken leefomgeving worden voldaan. Ook voor andere werkzaamheden dan bouwen of slopen kan een omgevingsvergunning nodig zijn. Soms is het voldoende om alleen te melden wat u wilt bouwen, aanleggen of slopen. Kijk voor meer informatie op de pagina Meldingen, vergunningen en vooroverleg.

Vergunning

Voor deze werkzaamheden heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Hier zijn kosten aan verbonden:

Vergunningscheck en aanvraag

Met een vergunningscheck op het Omgevingsloket kunt u met een nagaan of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Via het Omgevingsloket vraagt u ook een vergunning aan of doet u een melding. 

Zaken om rekening mee te houden bij kleine werkzaamheden

Bij kleinschalige (bouw)werkzaamheden op en rond uw terrein, bent u verplicht om met een aantal zaken rekening te houden. Lees er meer over in onze handige folder . (De uitgeschreven tekst vindt u hierna.)

Uitgeschreven tekst folder kleinschalige (bouw)werkzaamheden

Bij kleinschalige (bouw)werkzaamheden op en rond uw terrein, bent u verplicht om met een aantal zaken rekening te houden. In deze folder leest u hier meer over.

Oppompen van grondwater 

Het oppompen van grondwater meldt u bij Waternet. Dat kan via het Omgevingsloket. Daar kunt u ook nagaan of een melding voldoende is of dat u een vergunning nodig heeft.

Afvoeren van schoon (regen)water 

Regenwater, dat op uw dak valt, kunt u het beste op uw eigen terrein laten weglopen in de bodem. Dit geldt ook voor opgepompt grondwater, wanneer dit niet verontreinigd is. Zo helpt u verdroging en overbelasting van het rioolstelsel te voorkomen.

Geeft u al in de planvormende fase van de gewenste activiteiten aan hoe u de afvoer van schoon (regen)water wilt realiseren. Dan kan de gemeente nagaan of u aan de regels voldoet.  

Afvoeren van afvalwater 

Een aansluiting voor uw afvalwater op het hoofdriool vanuit uw pand is verplicht. Een (nieuwe) aansluiting vraagt u aan bij de gemeente. De gemeente brengt hiervoor kosten in rekening. Houdt u rekening met een afhandelingstermijn van twee weken.

Boom kappen, rooien, snoeien of verplanten 

Voor het kappen, rooien, snoeien of verplanten van een boom heeft u meestal een vergunning van de gemeente nodig. Soms moet u dan een nieuwe boom planten (herplantplicht). Bij illegale kap kunt u een boete  krijgen.

Bescherming van bomen op en rond het terrein  

Bij de door u geplande (bouw)activiteiten beschermt u de bomen op en rond het terrein. In ieder geval plaatst u geen materialen binnen 15 meter van de stam van een boom.

Voordat u uw (bouw)plan bij de gemeente indient, gaat u na of er door de werkzaamheden schade aan bomen in de omgeving kan ontstaan. Bijvoorbeeld door het tijdelijk verlagen van de grondwaterstand of door beschadiging van de stam tijdens het uitvoeren van werkzaamheden. Wanneer dat het geval is, geeft u in uw plan aan hoe u deze schade voorkomt.

Parkeren en parkeernormen 

De parkeernorm verandert bij nieuwbouw, verandering of uitbreiding van functie (bijvoorbeeld het realiseren van een kantoor aan huis of het splitsen van een woning). Dit geldt ook bij uitbreiding van het aantal vierkante meters van een bedrijf of winkel. Houdt u hier rekening mee bij het bepalen van het aantal benodigde parkeerplaatsen na de wijziging. Dit moet vooraf gemeld worden.

Bij het bespreken van de door u geplande (bouw)activiteiten met de gemeente zorgt u ervoor dat uw plan voldoet aan de gemeentelijke parkeernormen. Deze kunt u vinden in het bestemmingsplan van het adres of plangebied op ruimtelijkeplannen.nl.

Bereikbaarheid en doorstroming van verkeer  

De gemeente ziet toe op de veiligheid van weggebruikers en de doorstroming van het verkeer. Zorgt u er daarom voor dat wegen en trottoirs tijdens en na de door u geplande (bouw)activiteiten bereikbaar blijven voor alle deelnemers aan het verkeer. Voor werken in de openbare ruimte is toestemming nodig van de gemeente.

Vooral hulpdiensten moeten gebouwen of een evenemententerrein kunnen bereiken. Wanneer dit niet mogelijk is, moet u vooraf met de brandweer overleggen over een alternatieve route. De te nemen maatregelen hangen af van de duur en mate van het blokkeren van de weg en van het soort weg (belangrijke verkeersader of woonerf). Alle maatregelen zijn beschreven in de richtlijn CROW 96 B. Wijst u uw aannemer erop dat die deze richtlijn moet aanhouden.

Uit- of inrit aanleggen of veranderen 

Wilt u een uit- of inrit bij uw huis of bedrijf maken of veranderen? Dan heeft u een omgevingsvergunning nodig.

Graafwerkzaamheden, kabels/leidingen 

Gaat u op uw eigen terrein graafwerkzaamheden (laten) uitvoeren? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor eventuele schade. Bij het kadaster kunt u een KLIC-melding doen om na te gaan welke aansluiting waar ligt. Bij graafwerkzaamheden met een machine bent u dat zelfs verplicht. Een aannemer kan u hierbij helpen. U gebruikt deze informatie om graafschade en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Kosten

Zijn er aanpassingen op openbaar gebied nodig, als gevolg van uw (bouw)werkzaamheden? Dan betaalt u hiervoor zelf de kosten. Ook brengt de gemeente legeskosten in rekening voor het afhandelen van een vergunningaanvraag.

Meer informatie 

Vindt u niet wat u zoekt of heeft u nog vragen? Neem dan contact op via gemeente@huizen.nl of via het algemene telefoonnummer van de gemeente Huizen: (035) 52 81 911. Dan komt uw vraag bij de goede medewerker terecht. Deze neemt vervolgens contact met u op. 

Vooroverleg kleine werkzaamheden

Bij de volgende kleine werkzaamheden adviseren wij u om een vooroverleg (gesprek) te plannen met de gemeente. Het vooroverleg helpt u om alles verder uit te werken. Hoe concreter de aangeleverde informatie, hoe beter en sneller wij u kunnen helpen. 

  • een woning omzetten naar los te verhuren kamers of eenheden (onttrekkingsvergunning) 
  • een gebouw (ver)bouwen waarbij u afwijkt van de regels in het omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) van de gemeente  
  • een gemeentelijk of rijksmonument veranderen  
  • een monument of een gebouw in een beschermd stadsgezicht (voor een deel) slopen  

Een vooroverleg kunt u aanvragen via e-mail: omgeving@huizen.nl. Aan een vooroverleg zijn kosten verbonden (zie ook de kop 'Kosten'). Ook voor complexe projecten is het verstandig om voor het indienen van de aanvraag in gesprek te gaan met de gemeente.

Kosten

Zijn er aanpassingen op openbaar gebied nodig, als gevolg van uw (bouw)werkzaamheden? U betaalt de kosten daarvan zelf. Daarnaast brengt de gemeente kosten in rekening voor het aanleggen of aansluiten van bijvoorbeeld elektra of riolering. Dat is ook het geval bij schade aan gemeentelijk terrein door uw werkzaamheden.  

Melding doen

Een melding indienen bij de gemeente is altijd gratis. Kijk voor meer informatie over het melden van kleine werkzaamheden op de pagina Meldingen, vergunningen en vooroverleg

Vergunningaanvraag 

Voor een vergunningaanvraag worden leges gerekend. Kijk voor meer informatie over vergunningen op de pagina Meldingen, vergunningen en vooroverleg. De leges voor een omgevingsvergunning vindt u in de legesverordening van Huizen (Bijlage 1, Titel 2, Hoofdstuk 3).

Vooroverleg met gemeente 

Voor vooroverleg worden ook leges gerekend, maar deze ontvangt u terug als u na het overleg een vergunningaanvraag indient. De leges voor een vooroverleg vindt u in de legesverordening van Huizen (Bijlage 1, Titel 2, Hoofdstuk 2).

Milieumelding

Is er een milieumelding nodig? Milieumeldingen dient u in via het Omgevingsloket. Denk hierbij aan werkzaamheden die gevolgen hebben voor bijvoorbeeld geur, geluid of de bodem en aan werkzaamheden waarbij afval of lozingen van water een rol spelen.  

Voor uw aanvraag heeft u een DigiD nodig. Heeft u geen DigiD? Vraag een DigiD aan. 

Bedrijven gebruiken geen DigiD, maar eHerkenning 2 (EH2)

Voorbereiding

Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden heeft de gemeente andere informatie nodig om een vergunningaanvraag te toetsen of om een melding te registreren. In het Omgevingsloket ziet u precies wat de gemeente voor uw werkzaamheden nodig heeft. Het minimale wat we nodig hebben is: 

  • Persoonlijke gegevens van de aanvrager (naam, adres, e-mailadres); 
  • Adres en kadastrale aanduiding van het project; 
  • Opgave van de kosten van de werkzaamheden.     

Het aanvraagformulier in het Omgevingsloket helpt u om te bepalen wat u bij uw aanvraag precies moet indienen. Afhankelijk van de aard van de werkzaamheden vragen wij ook nog van u: 

  • Situatietekeningen van de huidige en toekomstige situatie. Eventueel aangevuld met kaarten, foto’s of andere geschikte middelen; 
  • Bij bouwen of verbouwen is het aanleveren van bouwtechnische tekeningen noodzakelijk; 
  • Gegevens die gevolgen hebben voor huidig en toekomstig gebruik, zoals veranderingen in geluidsoverlast; 
  • Gegevens die gevolgen hebben voor de leefomgeving (bijvoorbeeld voor dier- en plantensoorten).

In veel gevallen helpt het als u alvast meedenkt over de volgende vragen: 

  • Heeft uw plan gevolgen voor parkeren en inritten ? 
  • Heeft u uw plan besproken met omwonenden en nagedacht over overlast voor hen? 
  • Hoe dragen uw plannen bij aan de duurzaamheid en klimaatadaptatie? 
  • Past uw plan binnen het bestemmingsplan van de gemeente? 
  • Hoe koppelt u regenwater af van de riolering en zorgt u voor de aansluiting van afvalwater op het gemeentelijke riool? 

Na uw vergunningaanvraag

  • Stap 1: de gemeente publiceert uw aanvraag op overheid.nl, zodat buurtbewoners op de hoogte zijn. Ze kunnen de aanvraag ook inzien bij ons gemeentehuis.  
  • Stap 2: de gemeente controleert of uw aanvraag compleet is. Is de aanvraag niet compleet, dan krijgt u een brief met het verzoek om de ontbrekende informatie aan te leveren. 
  • Stap 3: afhankelijk van de aard van de werkzaamheden toetst de gemeente toetst uw aanvraag op onder andere: 
    • (brand)veiligheid 
    • mogelijke gevolgen voor omwonenden  
    • gevolgen voor plannen voor de toekomst  
    • gevolgen door en voor klimaatverandering 
    • of het ontwerp van een gebouw past binnen de omgeving (dit wordt ook wel welstand genoemd).  
  • Stap 4: in de meeste gevallen ontvangt u na de toetsing direct uw vergunning. In sommige gevallen moeten we helaas vragen om de aanvraag aan te passen of kunnen we de vergunning helemaal niet verlenen. Bijvoorbeeld als de werkzaamheden zorgen voor onveilige situaties of voor overmatige overlast.  
  • Stap 5: als er advies of instemming nodig is van de brandweer, de provincie, de GGD of een ministerie, dan regelt de gemeente dit voor u. 

Afhandeling

Voor de meeste aanvragen geldt een reactietermijn (periode) van 8 weken. De gemeente mag deze termijn 1 keer met maximaal 6 weken verlengen.

Voor een uitgebreide aanvraag geldt een termijn van 26 weken. Bijvoorbeeld bij: 

  • een aanvraag voor het oprichten of veranderen van een inrichting (vergunning milieu) 
  • werkzaamheden aan een rijksmonument 
  • aanpassing van een bestemmingsplan 
  • brandveiligheid 

Binnen een week ontvangt u een brief waarin staat hoelang de behandeling maximaal gaat duren. 

Handige informatie

Meer weten over...

Contact

Neem met een vraag of voor het maken van een afspraak contact op met de gemeente via omgeving@huizen.nl.  Een afspraak kunt u ook telefonisch maken via 14 035.

Heeft u gevonden wat u zocht?