Afvoeren overtollige grond
Kleine hoeveelheden
U mag als particulier uw overtollige schone (tuin)grond afgraven en op uw eigen stuk grond verplaatsen. U mag deze schone (tuin)grond niet storten op openbaar terrein of ergens anders. Als particulier kunt u kleine hoeveelheden (tuin)grond die u te veel heeft inleveren bij het scheidingsstation van de Grondstoffen en Afvalstoffen Dienst Gooi en Vechtstreek (GAD) aan de Ambachtsweg 13 in Huizen.
Grotere hoeveelheden (hergebruik)
Als u een bedrijf heeft of als u een grotere hoeveelheid grond moet afvoeren, kunt u de grond mogelijk ergens anders in Huizen opnieuw laten gebruiken. Voor het opnieuw gebruiken van grond ergens anders in Huizen gelden regels waar u rekening mee moet houden. Deze regels vindt u in onze Nota bodembeheer. Deze nota staat op de pagina grondstromenbeleid.
Melden bodemactiviteiten
Vanaf 1 januari 2024 meldt u bodemactiviteiten, zoals graven in de bodem en het toepassen van grond of baggerspecie, via het Omgevingsloket. Het melden van bodemactiviteiten via het Omgevingsloket vervangt het Meldpunt bodemkwaliteit (Besluit bodemkwaliteit) en de meldingsformulieren voor de Wet bodembescherming (Wbb) en het Besluit Uniforme Saneringen (BUS). (Lees meer informatie over het melden van bodemactiviteiten.)
Het meldpunt bodemkwaliteit gebruikt u vanaf 1 januari 2024 alleen nog voor toepassingen waarop het overgangsrecht geldt. Dat is voor:
- Het indienen van meldingen voor het toepassen van partijen grond en baggerspecie ten behoeve van het verondiepen van een diepe plas. Het toepassen van grond en baggerspecie in een diepe plas waarvoor een eerste toe te passen partij grond of baggerspecie voor 1 januari 2024 is gemeld valt onder het overgangsrecht. Het overgangsrecht loopt tot uiterlijk 1 januari 2027.
- Het indienen van monitoringsgegevens met betrekking tot een werk met IBC-bouwstoffen gerealiseerd onder het Besluit bodemkwaliteit of daarvoor geldende regelgeving: Bestaande toepassingen met IBC-bouwstoffen (onder overgangsrecht)
Grondbanken
Als het opnieuw gebruiken van grond binnen de gemeente niet mogelijk is, kunt u de (schone of licht verontreinigde) grond die u te veel heeft naar een erkende verwerker (grondbank) brengen. Bekijk meer Informatie over (erkende) grondbanken.
Contact
Heeft u nog vragen over het afvoeren van grond? Neem dan contact op met het Omgevingsloket.