Regels voor controleren kwaliteit bouwwerken

Heeft u plannen voor de bouw van een eenvoudig bouwwerk, zoals een woning, een uitbouw aan een woning, een recreatiewoning, een bedrijfshal of een winkel? Dan bent u sinds 1 januari 2024 zelf verantwoordelijk voor de controle van de kwaliteit van het bouwwerk. Dat is geregeld in de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)

Verbeteren bouwkwaliteit door Wkb

Het doel van de Wkb is een verbetering van de bouwkwaliteit. Voor de Wkb controleerde de gemeente of een bouwplan aan de regels voldeed. Nu moeten initiatiefnemers zelf een onafhankelijke kwaliteitsborger inhuren om deze controle uit te voeren.

  • De invoering van de Wkb geldt alleen voor nieuwbouw van gebouwen in gevolgklasse 1. Dat zijn onder meer woningen en kleine bedrijfspanden.
  • Naar verwachting geldt de Wkb vanaf 1 juli 2025 ook voor het verbouwen van gebouwen in gevolgklasse 1
  • De gemeente is verantwoordelijk voor de regels van de nieuw- en verbouw van gebouwen in gevolgklasse 2 en 3

Wat verandert er met de nieuwe regels?

Door de Wkb verandert de manier waarop wij uw bouwplannen behandelen en controleren. U huurt nu namelijk zelf iemand in die de kwaliteit van het bouwwerk controleert: een kwaliteitsborger.

We hebben op een rij gezet waar u rekening mee moet houden: 

  • Voordat u gaat bouwen, kijkt u via het omgevingsloket of uw bouwplan onder de Wkb valt. Zo ja, dan huurt u een kwaliteitsborger in via uw architect, adviseur of aannemer. Of u zoekt zelf een onafhankelijke kwaliteitsborger.
  • U heeft ook een kwaliteitsborger nodig als u geen omgevingsvergunning nodig heeft, maar uw bouwplan wel onder de Wkb valt. Via de vergunningcheck van het omgevingsloket controleert u of u een vergunning nodig heeft voor uw bouwwerk.
  • De kwaliteitsborger kijkt van begin tot eind van het bouwproject mee. De kwaliteitsborger controleert of het bouwwerk voldoet aan de eisen.
  • Het bouwproces start met een bouwmelding bij de gemeente. De gemeente behoudt het recht om toezicht te houden en te handhaven. 
  • U mag het bouwwerk pas in gebruik nemen als de kwaliteitsborger hiervoor een verklaring afgeeft aan u en aan de gemeente, samen met gegevens over het bouwwerk.

Als kwaliteitsborger te maken met bijzondere lokale omstandigheden

Bent u kwaliteitsborger? Dan moet u in uw (borgings)plan rekening houden met bijzondere lokale omstandigheden, zoals een slappe ondergrond, een boringvrije zone of windgevoeligheid. U moet namelijk controleren of bij het ontwerp van het bouwwerk voldoende rekening is gehouden met de bijzondere lokale omstandigheden. Meer informatie daarover vindt u bij Informatiepunt Leefomgeving.

Wilt u als kwaliteitsborger advies over de bijzondere lokale omstandigheden van de bouwplek? Stuur dan een e-mail sturen aan omgeving@huizen.nl. Wij ontvangen daarbij graag:

  • Een omschrijving van het bouwplan
  • Het adres van het bouwplan
  • Uw telefoonnummer zodat wij contact met u kunnen opnemen

Melding maken van bouwproces

Onder de Wkb zijn er twee soorten meldingen:

  1. Melding activiteit bouwen
  2. Gereedmelding (ook wel ‘melding dossier bevoegd gezag’)

Melding activiteit bouwen

Als de vergunning verleend is, moet u een 'melding activiteit bouwen' doen. Dit doet u minimaal 4 weken voordat het bouwproces begint. Hiervoor gelden de volgende stappen:

  • In uw vergunningsaanvraag geeft u aan welke kwaliteitsborger u inschakelt en met welke kwaliteitsinstrument deze werkt
  • U doet de melding via het omgevingsloket
  • U vindt een kwaliteitsborger via het register instrumenten kwaliteitsborging
  • Het borgingsplan en de risicobeoordeling die uw kwaliteitsborger heeft opgesteld, stuurt u mee met de melding
  • In het borgingsplan moet de kwaliteitsborger rekening houden met bijzonder lokale omstandigheden die zich in Huizen voordoen
  • Als u binnen 4 weken na het indienen van uw melding niets heeft gehoord van de gemeente, mag u beginnen met bouwen

Gereedmelding

De kwaliteitsborger controleert of de bouw verloopt volgens de wettelijke regels. Is het bouwwerk klaar? Dan krijgt u een dossier van uw kwaliteitsborger, met daarbij een verklaring dat alles volgens de regels gebouwd is.

Dit document stuurt u met een gereedmelding via het omgevingsloket naar de gemeente. Bij de gereedmelding geeft u ook de gegevens van de aannemer door.

Vindt de gemeente iets dat niet klopt? Dan kan de gemeente handhaven. Daarbij kunnen we zelfs het gebruik van het bouwwerk verbieden binnen 2 weken na ontvangst van de gereedmelding.

Consumentendossier

De kwaliteitsborger stelt ook een zogeheten consumentendossier op. Wat hier in komt te staan, spreekt u als opdrachtgever af met de kwaliteitsborger. De gemeente staat hier buiten. 

Over de kosten

Voor het behandelen van de meldingen brengt de gemeente geen leges in rekening. U betaalt alleen leges aan de gemeente voor de omgevingsvergunning. Omdat de gemeente geen technische bouwtoetsing meer uitvoert, betaalt u minder leges dan voorheen. Hier staat tegenover dat u zelf een kwaliteitsborger moet inhuren en geen beroep meer kan doen op een gemeentelijke technische bouwtoetsing.