Verbeteren verkeersveiligheid

Verkeersveiligheid is een belangrijk onderdeel van de leefbaarheid binnen de gemeente. Daarom werken we planmatig aan verbeteringen. Als inwoner kunt u helpen door eventuele verkeersonveilige situaties te melden.

Wat u kunt doen

Smiley-verkeersborden aanvragen

Mogelijk rijdt het verkeer bij u in de straat harder dan gewenst. Om bestuurders te wijzen op hun snelheid hangt de gemeente ‘smileys’ op. De smileys zijn een tijdelijke maatregel.

Wilt u de smiley tijdelijk bij u in de straat? Vraag hem aan via het aanvraagformulier.

Aanvraagformulier voor een smiley-verkeersbord

Verkeersonveilige situatie melden

U kunt een melding maken over een verkeersonveilige situatie via e-mail: gemeente@huizen.nl (ter attentie van Verkeer). Graag in uw e-mail vermelden: locatie en reden van uw melding, uw contactgegevens en eventueel beeldmateriaal als bijlage toevoegen.

Wat wij doen (mobiliteitsplan)

In 2020 is het mobiliteitsplan vastgesteld. Hierin staat beschreven hoe wij willen omgaan met verkeerspunten. Wij kijken onder andere naar veiligheid, bereikbaarheid en toegankelijkheid. Uit het mobiliteitsplan zijn 22 projecten voortgekomen. Deze projecten worden verspreid over meerdere jaren uitgevoerd.

Projecten

Momenteel werkt de gemeente aan de volgende projecten:

Afgeronde projecten

Deze projecten zijn afgerond:

  • Snelheid remmende maatregelen ter hoogte van basisschool de Kamperfoelie 
  • Uitwerking elektrisch laden 
  • Pilot oplaadpunten e-bikes bij 2 HOV-haltes 
  • Fietsstraat Kerkstraat éénrichtingsverkeer

Ieder project doorloopt een van de volgende zes fasen.

  1. Planvormingsfase: een plan van aanpak wordt vastgesteld met een beschrijving van de voorwaarden van het project.
  2. Verkenningsfase: de huidige (verkeers)situaties en -omstandigheden worden onderzocht. Op basis van deze gegevens wordt een onderzoeksplan opgesteld.
  3. Onderzoeksfase: verkeerskundige data (informatie) over de mogelijk nieuwe situaties wordt verzameld. Op basis van deze gegevens wordt een besluit voorbereid.
  4. Beslisfase: het plan wordt voorgelegd aan het college.
  5. Uitvoeringsfase: het plan wordt uitgevoerd. Indien nodig wordt er ook een verkeersbesluit genomen en gepubliceerd.
  6. Evaluatiefase: het project is uitgevoerd en we starten de evaluatie.

Het is fijn als u uw fiets kan parkeren in de buurt van de winkels die u bezoekt. Om dit te faciliteren wordt er gewerkt aan het optimaliseren van het fiets parkeren in het Oude Dorp, bij de Oostermeent en de Phohiflat. Hoe dit eruit komt te zien wordt momenteel onderzocht.

Projectfase

Dit project zit in 3. Onderzoeksfase.

Wij onderzoeken of we de doorstromingen op de kruisingen met de Naarderstraat en Nieuwe Bussummerweg kunnen verbeteren.  

Projectfase

Dit project zit in de afronding van 5. Uitvoeringsfase.

Uit het mobiliteitsplan is naar voren gekomen dat de verkeersveiligheid, oversteekbaarheid en doorstroming van deze kruispunten geoptimaliseerd kunnen worden. De gemeente gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om deze kruispunten aan te passen.

Projectfase

Dit project bevindt zich in 3. Onderzoeksfase.

Uit het mobiliteitsplan is naar voren gekomen dat de verkeersveiligheid, oversteekbaarheid en doorstroming van deze kruispunten geoptimaliseerd kunnen worden. De gemeente gaat onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om deze kruispunten aan te passen.

Projectfase

Dit project bevindt zich in 3. Onderzoeksfase.

We hebben alle verkeersborden binnen de gemeentegrenzen geïnventariseerd en zijn bezig met het vormen van een plan om alle verkeersborden kloppend te maken. Gevolgen hieruit zijn dat er borden worden bijgeplaatst, vervangen, schoongemaakt en verwijderd.

Projectfase

Dit project bevindt zich in 4. Beslisfase.

We onderzoeken de mogelijkheid van GOW-30-wegen. Deze verbindingswegen hebben eigenschappen van een wijkweg, maar met een verbindende functie. Dit nieuwe principe verschilt van hoe verbindingswegen vroeger werden gebruikt. GOW-30 kent meerdere voordelen, waaronder minder geluidshinder, dat bijdraagt aan het verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid Ook is kans op een ernstig verkeersongeluk tot 3 keer kleiner dan bij 50 km/u-wegen, waardoor de verkeersveiligheid verbetert.

Projectfase

Dit project bevindt zich in 4. Beslisfase.

De gemeente Huizen wil meehelpen aan de landelijke oproep om het aantal objecten in de openbare ruimte te verminderen. Denk hierbij aan fietspaaltjes, lage hekken langs groenvoorzieningen en poortjes.  

Projectfase

Dit project bevindt zich in 2. Verkenningsfase.