De watervriendelijke tuin - voor bedrijven

Klimaatverandering zorgt in Nederland voor steeds zwaardere regenbuien. En voor langere periodes met warm en droog weer. Al het groen speelt een belangrijke rol bij klimaatverandering. Want groene tuinen, terrassen en daken verminderen wateroverlast en zorgen tegelijkertijd voor koelte. 

Een watervriendelijke tuin of terras zorgt voor slimme opvang en hergebruik van het regenwater. Dat is handig bij droogte. In een groene of watervriendelijke tuin kan regenwater (langzaam) in de grond wegzakken. Dat is goed voor alles dat leeft. Tegelijkertijd voorkomt het een overvol riool en kans op wateroverlast. 

Groene tuinen en groene daken houden regenwater langer vast. Dit zorgt voor koelte tijdens lange, hete zomers. Mensen en dieren kunnen zulke zomers dan beter aan. 

Wat kunt u zelf doen?

U kunt op allerlei manieren uw tuin, balkon, terras of dak watervriendelijk maken. Meer groen en slimme tegels. Maak uw tuin groener met planten, struiken en gras. Wees juist zuinig met tegels. Of gebruik vaker grind en waterpasserende tegels. Kent u de actie 'Operatie Steenbreek'? Tegels eruit, planten erin! 

Groen dak

Heeft u een plat dak? Misschien kunt u er een groen dak  of een waterdak van maken. Een begroeid dak houdt regenwater beter vast, zorgt voor verkoeling in de zomer en het ziet er leuk uit. Zo’n groen dak trekt ook vogels en kleine andere beestjes aan. En dat is weer goed voor de biodiversiteit

Water opvangen

Vang het regenwater van uw dak, oprit en terras slim op. Plaats bijvoorbeeld een regenton, of laat het regenwater direct bij uw planten weglopen. U kunt ook (onder de grond) opvangbakken en infiltratiekratten plaatsen. Deze vangen regenwater op en laten het water langzaam in de grond wegzakken. Liever een vijver? Of een groen balkon? Dat kan ook. Kijk bij Tips en meer informatie voor alle mogelijkheden. 

Wat doet de gemeente?

Regenwater zakt bij ons in Huizen goed de grond in. De gemeente maakt daarom groene plekken en parken zo watervriendelijk mogelijk. Evenals straten en parkeerplaatsen. 

Minder tegels, meer groen

De gemeente vervangt overbodige bestrating door groen. Dit gebeurt als straten en wijken opnieuw worden ingericht. Daarnaast stimuleren we iedereen om de eigen tuinen groener te maken: minder tegels en juist meer planten, struiken en bomen. Hoe minder tegels in de stad en de tuinen, hoe beter dat is voor onze leefomgeving. 

Regenwater in de grond

  • De gemeente gebruikt bij straten, stoepen en pleinen zoveel mogelijk waterpasserende bestrating. Water loopt dan makkelijker de grond in en verdwijnt dus niet in het vuilwater-riool. Dit helpt bij het voorkomen van wateroverlast en droogteproblemen. 
  • De gemeente plaatst onder de grond opvangbakken en infiltratiekratten. Deze vangen regenwater op en laten het water langzaam in de grond wegzakken. 
  • De gemeente legt ook op verschillende plekken wadi’s aan. Dit zijn met grind en zand gevulde greppels. De wadi’s vangen regenwater op en laten het water langzaam in de grond wegzakken. 
Tips en meer informatie

Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of meehelpen aan een gezonde leefomgeving? Kijk dan verder op een van de volgende websites:

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente. En vraag naar het team Wijkbeheer en Service.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl