Biologische diversiteit
Voor een gezond evenwicht in de natuur is het belangrijk dat er verschillende soorten planten en dieren in een bepaald gebied voorkomen. Dit noemen we biodiversiteit. Hoe meer verschillende soorten ergens aanwezig zijn, hoe beter het is voor het evenwicht in de natuur. Dit geldt overal, ook voor dorpen en steden. Het is belangrijk om ook in de bebouwde kom de natuur de ruimte te geven.
Wat kunt u zelf doen?
Vergroenen
Maak uw tuin, balkon of terras groener. Kies voor verschillende soorten planten, met verschillende bloeitijden. U heeft dan op alle momenten van het jaar iets moois om naar te kijken. En de insecten en vogels zijn u dankbaar.
Rommelig
Maak uw tuin niet te netjes. Een stapel losliggende stenen is bijvoorbeeld een prima insectenhotel. En onkruid kan ook mooi zijn. Denk aan felrode klaprozen of paardenbloemen. Egels houden ook van rommelige hoekjes. Ruim in de winter niet al het afgevallen blad op. Laat ook uitgebloeide bloemen en stengels langer staan. Voor bijen zijn dat prachtige plekken om in te overwinteren. Snoei pas in het voorjaar.
Gifvrij
Gebruik geen gif om het onkruid in uw tuin te bestrijden. Doe dat liever op een minder schadelijke manier, zoals het onkruid wegkrabben, verbranden of heet water eroverheen gieten.
Terras of balkon
Heeft u een terras of balkon? Denk dan eens aan grote potten met verschillende kruiden. Andere mogelijkheden zijn een groen dak of planten tegen uw gevel zoals de blauwe regen.
Wat doet de gemeente?
De gemeente Huizen heeft veel aandacht voor het groen en de natuur. We zijn een natuurvriendelijke gemeente en willen de omgeving nog groener en kleurrijker maken. Daarom planten we veel verschillende soorten planten en bomen die allemaal op een ander moment in bloei staan. Dit is goed voor vlinders, bijen en vogels.
Minder maaien
Waar het kan, maaien we het gras nog maar één of twee keer per jaar. Het hoge gras krijgt zo de kans om te bloeien. Dat is goed voor bijen en insecten. Het hoge gras is ook een fijne verblijfplaats voor kleine dieren.
Ziektes en plagen
Als de natuur niet goed in evenwicht is, wordt de kans op ziektes, schimmels of plagen groter. De eikenprocessierups is een voorbeeld van zo’n vervelende plaag. Deze komt vooral voor op plekken waar veel eikenbomen staan. Met andere soorten bomen erbij wordt de kans op deze rupsenplaag kleiner. Andere bomen trekken andere insecten en vogels aan, die de rupsen opeten. Zo krijgt de eikenprocessierups natuurlijke vijanden.
Onkruid bestrijden zonder gif
- De gemeente gebruikt sinds 2015 geen gif meer bij het bestrijden van onkruid. In plaats daarvan gebruiken we heet water, hete lucht, stoom en veegmachines om onkruid te bestrijden. Chemische bestrijdingsmiddelen en gif zijn absoluut niet natuurvriendelijk.
- Bij vernieuwingen in een straat denken we vooraf al goed na over onkruidbestrijding. We kiezen steeds vaker voor slimme oplossingen zoals betonprint. Dit is een grote plaat beton die eruitziet als losse tegels. Betonprint heeft geen voegen, zodat er geen onkruid tussen kan groeien.
- We plaatsen ook minder obstakels, zoals paaltjes, waar snel onkruid omheen kan groeien. Het is daar moeilijk te verwijderen.
Tips en meer informatie
Wilt u meer weten over dit onderwerp? Of zelf meewerken aan een gezonde leefomgeving? Kijk dan verder op een van de volgende websites:
- Milieu Centraal is een overzichtelijke website met veel praktische tips over diverse onderwerpen die met het milieu en het klimaat te maken hebben. Ook over biodiversiteit.
- Natuur- en milieueducatie: De Kinderboerderij in Huizen is tegelijkertijd het centrum voor natuur- en milieueducatie (NME) voor Huizen. Daarbij ondersteunt het NME-steunpunt Gooi en Vechtstreek de kinderboerderij en de scholen bij de educatie over natuur en milieu.
- Lees meer over andere onderwerpen rondom het thema Groen
Heeft u nog vragen?
Neem dan contact op met gemeente. En vraag naar het team Wijkbeheer en Service.
Telefoon: 14 035
E-mail: gemeente@huizen.nl