Zeven op de tien Huizers bezig met verduurzaming
Uit een recente Energiepeiling blijkt dat bijna 70 procent van de inwoners van Huizen al maatregelen heeft genomen om hun woning te verduurzamen. Negen op de tien deelnemers ziet een rol voor de gemeente op het gebied van verduurzaming. De peiling is uitgevoerd door Research2Evolve en geeft een beeld van de voorkeuren en behoeften van de Huizers op het gebied van verduurzaming. Aan de peiling namen 610 inwoners deel.
Informatievoorziening en voorkeuren
Inwoners van Huizen ontvangen het liefst informatie over verduurzaming via de website www.huizen.nl (48%), gevolgd door een brief van de gemeente (32%), e-mail (26%) en de Omrooper (26%). Deze wensen sluiten aan op de manier waarop de gemeente momenteel over verduurzaming communiceert met inwoners. Daarnaast geeft zes op de tien inwoners aan graag een concreet plan voor hun wijk te zien om aardgasvrij te worden.
Redenen om niet te verduurzamen
De drie meest genoemde redenen voor woningeigenaren om nog niet te verduurzamen zijn: de hoge investeringskosten, de verwachting dat verduurzaming in de toekomst goedkoper wordt, en een gebrek aan financiële middelen. Mede om deze redenen biedt de gemeente bijvoorbeeld de Subsidie woningisolatie aan en is de actie ‘Huizen isoleert!’ opgezet. Daarnaast is het mogelijk om geld voor verduurzaming tegen een lage rente te lenen via de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Huurders wachten vaak op actie van de verhuurder of woningcorporatie, weten niet hoe ze deze kunnen overhalen, of ervaren een gebrek aan interesse bij de verhuurder om te verduurzamen.
Inwoners zoeken vooral informatie over energie besparen
In het afgelopen jaar zochten inwoners vooral informatie over energie besparen (37%), isoleren (37%) en zonnepanelen (36%). Van de respondenten heeft 23 procent nog helemaal niet gezocht naar informatie over energie. Bekende regelingen onder de deelnemers zijn het btw/belastingvoordeel op zonnepanelen (51%), de regeling Subsidie woningisolatie van de gemeente Huizen (34%), en de Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE; 31%). Drie op de tien deelnemers kent geen van de regelingen om te verduurzamen.
Deelnemers zien rol voor gemeente
Negen op de tien deelnemers ziet een rol voor de gemeente op het gebied van duurzaamheid. Meefinancieren en het verstrekken van subsidies (64%), informeren (56%) en het organiseren van gezamenlijke inkoopacties (36%) worden het meest genoemd. De helft van de deelnemers geeft de voorkeur aan verduurzaming op eigen initiatief en tempo, terwijl een kwart dit liever samen met de buurt of straat doet.
Partners bij energiebesparing
Als gemeente werken wij met een aantal partners samen in de opgave om te verduurzamen. Duurzaam Bouwloket, het onafhankelijke energieloket van Huizen, is bekend bij 36 procent van de deelnemers. HuizenDuurzaam, de energiecoöperatie in Huizen, is bekend bij een kwart van de deelnemers (26%). Het Energiedienstenbedrijf (EDB), dat onder andere VvE’s helpt bij verduurzamen, is bekend bij één op de tien deelnemers (11%).
Wilt u het gesprek aangaan over de voor- en nadelen van verduurzaming in uw situatie? Vraag dan een energiecoachgesprek aan huis aan met een onafhankelijke energiecoach van HuizenDuurzaam.
Toekomstig beleid
Bert Rebel, wethouder Duurzaamheid: “De resultaten van de Energiepeiling nemen we mee in het toekomstige beleid van de gemeente Huizen op gebied van duurzaamheid en energie. De peiling biedt inzicht in hoe inwoners ondersteuning wensen bij het verduurzamen van hun woning en tegen welke obstakels inwoners hierbij aanlopen. Het helpt ons gerichter beleid te ontwikkelen dat aansluit bij de wensen en behoeften van de Huizers. Uiteraard blijven wij inwoners informeren via de website, Omrooper en brieven en ondersteunen met subsidies.”
Actuele regelingen
Momenteel is de lokale Subsidie woningisolatie beschikbaar voor alle woningeigenaren. Daarnaast staat de actie ‘Huizen isoleert!’ nog open voor aanvragen. Deze actie is met name bedoeld voor koopwoningen met een laag energielabel. Kijk voor meer informatie over energiebesparing in woningen op www.huizen.nl/energie.