Vuurwerk
Op deze pagina vindt u informatie over de verschillende soorten vuurwerk en wat moet u doen als u vuurwerkoverlast wilt melden.
Melden van vuurwerkoverlast: wie belt u wanneer?
Om ervoor te zorgen dat 112 goed bereikbaar blijft voor mensen in een noodsituatie, is het goed om te weten wie u waarvoor belt. Hieronder staat wie u in welke situatie kunt bellen:
- Vuurwerkschade aan of om uw huis: dit regelt u zelf. Denk aan kleine, tijdelijke, reparaties of contact met uw verzekering.
- Schade aan straatmeubilair in de openbare ruimte: dit meldt u bij de gemeente, telefonisch via 0800 023 34 90 (gratis) of met de BuitenBeter app. Denk hierbij aan een kapotte abri, prullenbak of speeltoestel.
- Kleine brand in de vrije omgeving: bij geen spoed, maar toch brandweer ter plaatse nodig, belt u 0900 09 04. Dit doet u bij kleine brandjes die waarschijnlijk klein blijven en die niet kunnen overslaan naar andere brandbare objecten. Denk bijvoorbeeld aan brand in een vrijstaande prullenbak.
- Nu overlast van illegaal vuurwerk en daders bekend: bij geen spoed, maar wel politie nodig, bel 0900 88 44.
Brand, acuut (levens)gevaar of als u twijfelt: bel 112. De centralist van de meldkamer helpt u verder en stuurt de juiste hulpdiensten uw kant op.
Denkt u dat iemand illegaal vuurwerk opslaat, verkoopt of afsteekt? Of ziet u iemand voor of na de toegestane tijden vuurwerk afsteken? Dan kunt u dit melden bij de politie via 0900-8844. U kunt ook anoniem melden via Meld Misdaad Anoniem, 0800 70 00 of www.meldmisdaadanoniem.nl.
Vier categorieën vuurwerk
Er is wettelijk bepaald welk vuurwerk door particulieren mag worden afgestoken en welk vuurwerk alleen voor professioneel gebruik is. Er zijn vier categorieën vuurwerk:
- Categorie F1: vuurwerk met zeer weinig gevaar, is ook binnenshuis te gebruiken (voorheen fop- en schetsvuurwerk). Dit vuurwerk mag het hele jaar door worden afgestoken en mag worden aangeschaft vanaf 12 jaar.
- Categorie F2: vuurwerk met weinig gevaar (geschikt voor particulier gebruik)
- Categorie F3: vuurwerk met middelmatig gevaar (meestal alleen bestemd voor professioneel gebruik)
- Categorie F4: vuurwerk dat veel gevaar oplevert en uitsluitend bestemd is voor professioneel gebruik. Dit vuurwerk mag dus niet door particulieren worden afgestoken. Als dit wel gebeurt, dan is dit strafbaar
Illegaal vuurwerk
Knalvuurwerk en vuurpijlen zijn verboden(externe link), net als Carbidschieten. Het is verboden en dus strafbaar om illegaal vuurwerk te importeren, te verhandelen, te maken en af te steken. Dit vuurwerk kan grote schade aanrichten en zorgt voor veel onveiligheid en overlast.
Consumentenvuurwerk verkopen of opslaan
U mag geen consumentenvuurwerk opslaan of verkopen zonder melding bij de gemeente, of een vergunning van de gemeente. Hiervoor kunt u terecht bij het Omgevingsloket of het Omgevingsloket. Voor de opslag en verkoop van consumentenvuurwerk gelden strenge landelijke regels op basis van het Activiteitenbesluit milieubeheer.
Professioneel vuurwerk
Bij evenementen wordt soms professioneel vuurwerk gebruikt. Daarin zit meer kruit dan in consumentenvuurwerk. Voor het afsteken van professioneel vuurwerk heeft u een toepassingsvergunning nodig van de provincie Noord-Holland (ook tijdens de jaarwisseling). Wilt u professioneel vuurwerk opslaan? U kunt dit aanvragen bij het Omgevingsloket.