Vlaginstructie gemeente Huizen

In de vlaginstructie staat wanneer de gemeente Huizen de Nederlandse vlag, de gemeentevlag en zogenoemde gelegenheidsvlaggen (niet zijnde de Nederlandse vlag of de gemeentevlag) hijst. Bij gelegenheden waarin deze vlaginstructie niet voorziet, beslist het college van burgemeester en wethouders of en op welke wijze gevlagd wordt.

Nederlandse vlag

Nederland kent geen wettelijke regels voor het gebruik van de vlag. Burgers, bedrijven, organisaties mogen op alle dagen van het jaar deze vlag uithangen. Er zijn wel regels voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen. Die staan in de nationale vlaginstructie. Burgers, bedrijven en organisaties kunnen die instructie volgen als richtlijn. Dit is niet verplicht.

Vlaggen volgens nationale vlaginstructie

In de nationale vlaginstructie zijn de vaste dagen opgenomen waarop wordt gevlagd. Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals geboorte, huwelijk en overlijden, kan een bijzondere vlaginstructie worden uitgevaardigd. Bekijk de nationale vlaginstructie.

Oranje wimpel

Alleen op Koningsdag, verjaardagen en bezoeken van leden van het Koninklijk Huis wordt de Nederlandse vlag met oranje wimpel gevoerd. Bij alle andere gelegenheden wordt er zonder oranje wimpel gevlagd.

Gemeentevlag

De vlag van de gemeente Huizen is rechthoekig en bestaat uit twee strepen van links naar rechts. De bovenste streep is rood en de onderste streep geel. In het midden van de rode streep staat het gemeentewapen, het melkmeisje. Het melkmeisje draagt een juk met twee melkemmers. Voor het uitsteken van de gemeentevlag gelden geen speciale regels.

Volgorde vlaggenmasten

Voor het gemeentehuis staan drie masten. De Nederlandse vlag komt altijd aan de middelste mast. Gezien vanuit het gemeentehuis, wordt de gemeentevlag rechts van deze mast gehangen. De linker mast is voor overige vlaggen.

Vlaggen bij incidentele gebeurtenissen

Incidentele gebeurtenissen

De nationale vlaginstructie, uitgegeven door het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, is leidend voor het voeren van vlaggen door de gemeente Huizen. Deze instructie voorziet in het hijsen van de vlag op landelijke betekenisvolle dagen. Om de waarde daarvan te onderschrijven en te belichten, gaat de gemeente niet in op vlagverzoeken uit de samenleving.

(Inter)nationale gebeurtenissen met vlaginstructie

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis, zoals een geboorte, huwelijk of overlijden, kan de minister-president een speciale vlaginstructie uitgeven. De ministerpresident kan ook een speciale vlaginstructie afgeven bij andere bijzondere gebeurtenissen, zoals een (inter)nationale ramp, waarbij dodelijke slachtoffers te betreuren zijn. De gemeente Huizen volgt deze instructie.

(Inter)nationale gebeurtenissen zonder vlaginstructie

Het kan voorkomen dat er sprake is van internationale gebeurtenissen van ernstige aard, bijvoorbeeld met slachtoffers van oorlogs- of natuurgeweld, waarbij er geen vlaginstructie van het Rijk komt. De gemeente Huizen zal in die gevallen geen vlag hijsen. Afhankelijk van de aard van de gebeurtenissen wordt wel een statement van de burgemeester gepubliceerd.

Bezoek leden Koninklijk Huis

De nationale vlaginstructie bevat geen voorschriften over vlaggen tijdens een bezoek van het Koninklijk Huis. Bij een officieel bezoek van leden van het Koninklijk Huis, wordt bij het gemeentehuis gevlagd met oranje wimpel.

Bezoek Commissaris van de Koning

Bij een officieel bezoek van de Commissaris van de Koning wordt er gevlagd met de Provinciale vlag en de gemeentevlag.

Vlaggen bij gelegenheden

Gelegenheidsvlaggen

Jaarlijks wordt op een aantal momenten een andere vlag dan de Nederlandse of gemeentevlag gehesen. Dat gebeurt bij actuele (landelijke) thema’s die een universele waarde vertegenwoordigen. Beoordeling van verzoeken tot het hijsen van dergelijke gelegenheidsvlaggen (niet zijnde Nederlandse of gemeentevlag) gebeurt door het college van burgemeester en wethouders op grond van de volgende punten:

  • Universele waarde, die door iedereen begrepen kan worden;
  • Niet discriminerend of anderszins kwetsend voor (groepen) in de samenleving;
  • Symboolwaarde op de vlag is duidelijk en uit te leggen aan de samenleving, zonder dat daardoor een controverse kan ontstaan.

Als het moment voor de vlag in het weekend valt, dan wordt de vlag op de vrijdag daarvoor gehesen. Voorbeelden van dergelijke gelegenheidsvlaggen die een universele waarde vertegenwoordigen en door de gemeente Huizen worden gehesen zijn:

Progressvlag

  • Op de internationale dag tegen Homofobie en Transfobie (IDAHOT) wordt de Progressvlag gehesen. Deze dag is jaarlijks op 17 mei.
  • Op 11 oktober is de jaarlijkse internationale Coming Out Day. De vlag is een zichtbare ondersteuning van de gemeente Huizen voor LHBTQIA+ inwoners zelf, maar ook een boodschap aan alle inwoners en organisaties om zich daarvoor in te zetten.

Klimaatweek vlag

In de jaarlijkse klimaatweek wordt de vlag voor de Nationale Klimaatweek gehesen.

Mensenrechtenvlag

Op de dag van de mensenrechten op 10 december wordt de Mensenrechtenvlag gehesen.

Amnesty International vlag

Voor de Jaarlijkse gedichtenwedstrijd in december van Amnesty Huizen wordt de vlag van Amnesty International gehesen.

Orange the World vlag

Jaarlijks vindt eind november Orange the World plaats: de ‘16 dagen van actie tegen geweld tegen vrouwen’, een initiatief van UN Women Nederland, Zonta Nederland en de Unie van Soroptimistclubs in Nederland. Door de speciale vlag te hijsen en het gemeentehuis te verlichten wordt hiervoor aandacht gevraagd.

Vlaggenmast voor burgerinitiatieven

Het is mogelijk om één van de drie vlaggenmasten voor het gemeentehuis te gebruiken voor vlaggen vanuit een burgerinitiatief. Dat betekent dat u zelf een voorstel kunt doen voor het hijsen van een vlag die niet onder de nationale vlaginstructie valt. De mast die voor burgerinitiatieven gebruikt kan worden, is de linker mast gezien vanuit het gemeentehuis. U moet zelf de vlag beschikbaar stellen.

Aanvragen

Vul het volgende formulier in. Nadat u akkoord heeft gekregen, levert u de vlag minimaal 3 dagen voor aanvangsdatum in bij het Klantcontactpunt (centrale receptie in het gemeentehuis).

Aanvraagformulier vlaggen voor burgerinitiatieven