Herinrichting Stad en Lande

De komende jaren wordt het riool in de wijk Stad en Lande vervangen. Tegelijkertijd wordt ook de openbare ruimte in de wijk opnieuw ingericht. Dat wordt gedaan onder de naam ‘Herinrichting Stad en Lande’.

Aanleiding project

Bij de rioolinspectie in de wijk Stad en Lande bleek het rioolstelsel van onvoldoende kwaliteit. Het huidige afvalwaterstelsel voert het huis-en-tuinafval en het hemelwater af naar het RWZI (Riool Water Zuivering Installatie). Volgens het Gemeentelijk Rioleringsplan (GRP) moet het rioolstelsel vervangen worden voor een gescheiden rioolstelsel. Daarnaast ervaren bewoners wateroverlast. Dit is voornamelijk te merken  in het zuidelijke deel van Stad en Lande en de uitslag van de klimaatstresstest die voor deze wijk is uitgevoerd.

Ook de inrichting van het maaiveld is verouderd en voldoet daardoor niet meer aan de huidige regelgeving en eisen, ambities van de gemeente en wensen van de bewoners. Tot slot richten volwassen bomen veel schade aan. De bomen strekken met hun wortels tot in de riolering. Ook drukken de wortels de asfaltwegen en voetpaden op waardoor onveilige situaties ontstaan. Volop aanleiding dus om Stad en Lande zowel ondergronds als bovengronds opnieuw in te richten.

Resultaten enquête 

In november 2021 is er een enquête gehouden onder bewoners van Stad en Lande. Ruim 500 bewoners hebben de enquête ingevuld. Bekijk de resultaten van de enquête

Ontwerpfase en bewonersparticipatie

Dit najaar zijn het bouwteam van NTP en de gemeente bezig geweest met de voorbereiding van de ontwerpfase en het vormgeven van de bewonersparticipatie. Als onderdeel hiervan vinden ondertussen de nodige aanvullende onderzoeken plaats. Van inmeten en het graven van proefsleuven tot flora & fauna- en bomenonderzoek. Deze voorbereidingen zijn zichtbaar en soms ook onzichtbaar voor de inwoner. Dit proces om te komen tot een eerste ontwerp zal tot de zomer van 2025 doorlopen.
 

Water- en gasleidingen, elektriciteitskabels

PWN (waterleidingen) en Liander (gas en elektra) werken aan het vervangen van water- en gasleidingen en elektriciteitskabels in Stad en Lande om de energievoorziening veilig en betrouwbaar te houden. In het zuidelijk deel moet ook het elektriciteitsnet nog worden verzwaard. Bewoners kunnen hiervan overlast ervaren. Ook heeft dit invloed op de planning van het project Stad en Lande. Hierbij wordt alles in het werk gesteld om de overlast voor bewoners te minimaliseren. Het zal helaas niet altijd mogelijk zijn om de vervanging van kabels en leidingen gelijktijdig uit te voeren met de rioolvervanging. De stoep of straat voor woningen kan dus vaker dan één keer worden opengebroken. Dat lijkt niet logisch, maar alle mogelijkheden en alternatieven zijn zorgvuldig afgewogen. 

Aardgasvrij maken wijk geen onderdeel project

In 2019 heeft er een verkennend onderzoek plaatsgevonden naar de mogelijkheden voor een aardgasvrije warmtevoorziening in Stad en Lande. Hieruit is gebleken dat er nog geen duidelijk beeld kan worden opgemaakt van de meest geschikte warmtetechniek voor de wijk. Dit betekent dat het aardgasvrij maken geen onderdeel uitmaakt van het project ‘Herinrichting Stad en Lande’. 

Voorlopige planning

De voorlopige planning is als volgt: 

  1. Afgerond: Enquête onder bewoners -

    November - december 2021

  2. Afgerond: Bewoners informeren over de resultaten enquête -

    Maart 2022

  3. Afgerond: Aanbesteding bouwteamfase

    Augustus 2024

  4. Nog te doen: Ontwerpfase en participatie bewoners

    Oktober 2024 - november 2025

  5. Nog te doen: Voorbereiding voor de realisatiefase

    December 2025 - januari 2026

  6. Nog te doen: Realisatiefase

    Nader te bepalen

Vragen

Heeft u vragen over de herinrichting van Stad en Lande? Neem dan contact op met projectleider Merel Beerthuizen via e-mail: stadenlande@huizen.nl, of bel naar het telefoonnummer 14 035.