Rioolrenovatie Aalberselaan en omgeving
Ter gelegenheid van de eerste fase van het rioolrenovatieproject in de Aalberselaan en omgeving vond maandag 16 december een officieel moment plaats. Het project maakt deel uit van een bredere strategie voor duurzame wijkvernieuwing en markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de infrastructuur en het leefklimaat in de gemeente Huizen.
Toekomstige rioolopgaven in kaart
Naast de huidige werkzaamheden op de Mackaylaan staan er voor de komende jaren diverse rioolvervangingsprojecten gepland, waaronder de Noorderweg en Vletstraat, buurt ’t Harde en de Schapendrift en omgeving . Deze projecten worden nauw afgestemd met de nutsbedrijven, zodat hun vervangingsopgaven worden uitgevoerd voordat de werkzaamheden aan het riool starten. Deze aanpak voorkomt dat straten na het aanleggen van nieuw straatwerk op korte termijn opnieuw opengebroken moeten worden.
Duurzame en groene inrichting
De rioolvervangingsprojecten gaan hand in hand met duurzame herinrichting van de openbare ruimte. De focus ligt op vergroening van de wijken, het creëren van meer ruimte voor bomen en het lokaal infiltreren van regenwater waar mogelijk. De zandondergrond in gebieden zoals de Aalberselaan, die doorloopt vanaf de Utrechtse Heuvelrug, biedt hiervoor geschikte omstandigheden.
Naast het riool worden ook de verkeersveiligheid en toegankelijkheid verbeterd. Dit omvat een duurzaam veilige inrichting en trottoirs met minimale breedte en aandacht voor gelijkvloerse oversteek locaties, meer groenvoorzieningen en het gebruik van duurzame materialen tijdens de uitvoering van de werkzaamheden.
Betrokkenheid van bewoners centraal
De gemeente betrekt bewoners en andere stakeholders intensiever bij de voorbereiding van projecten. Tijdens de uitvoering worden bewoners op de hoogte gehouden via diverse kanalen, waaronder de BouwApp. Op deze manier blijft de communicatie laagdrempelig en toegankelijk.
Werken met oog voor bomen
Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt extra aandacht besteed aan het behoud van bomen. Door zorgvuldig te werken rondom bomen, wordt schade aan wortels en bomen zoveel mogelijk beperkt. Hiermee wordt niet alleen de infrastructuur verbeterd, maar ook de natuur in de wijk behouden en versterkt.
Samen voor een toekomstbestendige wijk
De aanpak van het riool in de Aalberselaan en omliggende wegen vormt een voorbeeld van hoe meerdere doelstellingen kunnen worden gecombineerd binnen één project. Het project draagt bij aan een duurzamere, groenere en veiligere toekomst voor de wijken. Met een duidelijke visie en betrokkenheid van bewoners en partners zet de gemeente belangrijke stappen richting een toekomstbestendige leefomgeving.