Omgevingswet
Vanaf 1 januari 2024 geldt de Omgevingswet. De Omgevingswet is een nieuwe wet, die voor heel Nederland geldt. Hierin staan alle wetten en regels voor de fysieke leefomgeving. Kortom een wet die gaat over alles wat u buiten ziet, hoort of ruikt. U kunt hierbij denken aan milieu, natuur, water, bodem, monumenten, bouwen, slopen én het gebruik van gronden en gebouwen. Op de pagina Vergunningen leest u wanneer u een vergunning nodig heeft.
Bekijk ook het animatiefilmpje over de Omgevingswet.
Wat houdt de Omgevingswet in?
Sinds 1810 zijn veel verschillende wetten en regels gemaakt voor de buitenruimte. Bijvoorbeeld voor bodem, water, wegen, milieu, monumenten, natuur, geluid en nieuwbouw. Deze wetten zijn niet alleen ingewikkeld, ze spreken elkaar soms ook tegen. De losse regels en wetten verhinderen ook vaak de ontwikkeling van innovatieve, duurzame initiatieven. Daarom worden 26 wetten en een paar honderd regelingen voor de leefomgeving vereenvoudigd en gebundeld in één Omgevingswet.
De voordelen van de Omgevingswet op een rij
Eén Omgevingswet: minder regels, meer samenhang, meer overzicht:
- Eén digitaal Omgevingsloket
- Alle regels van gemeenten, provincies en waterschappen op één plek
- In één oogopslag ziet u welke plannen er al zijn en welke regels gelden voor een bepaalde locatie of gebied
- Snel duidelijkheid of een vergunning of melding vereist is
Eén Omgevingsvergunning:
- Ook als meer overheden betrokken zijn bij een plan, activiteit of project hoeft u nog maar één vergunning aan te vragen
- Binnen acht weken na aanvraag (in plaats van 26 weken)
- Meer ruimte voor eigen initiatief en regie
Voor een goed plan is altijd ruimte als het plan past in het Omgevingsplan én als de initiatiefnemer zijn plannen heeft voorgelegd aan direct betrokkenen uit zijn omgeving (participatie).