Lintjesregen 2025 in Huizen

Vandaag reikte burgemeester Niek Meijer een Koninklijke onderscheiding uit aan maar liefst 13 personen. Dit gebeurde in de raadzaal van het gemeentehuis van Huizen.

Gedecoreerden

De volgende personen zijn gedecoreerd en benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau: meneer Wim Van As, mevrouw Harriët Eijpen-Rörik, meneer Sjaak Veerman, meneer Ab Gooijer, meneer Sjaam Illahi, mevrouw Marilou van Vlaardingen, mevrouw Tony Grolle-Klijn, meneer Wim Visser, meneer Fred Sanders, mevrouw Cilia Schaap-van Veen en mevrouw Marianne Verhage-van Kooten.

De volgende personen zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau: mevrouw Marjolein Gathu-Ronday en meneer Gert-Jan van Dommelen.

Burgemeester Niek Meijer met gedecoreerden: Sjaak Veerman, Harriet Eijpen-Rörik, Wim Van As, Sjaam Illahi en Ab Gooijer.
Burgemeester Niek Meijer samen met gedecoreerden: (boven:) Sjaak Veerman, Harriet Eijpen-Rörik, Wim Van As, (onder:) Sjaam Illahi en Ab Gooijer. Foto: met Lisa Fotografie.

Over Wim Van As

Wim is sinds 1999 intensief als vrijwilliger betrokken bij Korfbalvereniging Huizen. Als echte duizendpoot heeft hij zich op meerdere vlakken ingezet voor de vereniging. Zo was hij onder andere voorzitter van de kampcommissie, verantwoordelijk voor het wedstrijdsecretariaat van de vereniging, bestuurslid Algemene Zaken, redactielid van de wekelijkse nieuwsbrief, accommodatiebeheerder van het clubgebouw en vrijwilligerscoördinator. Ook was hij nauw betrokken bij de oprichting van Walking Korfbal binnen KV Huizen. Daarnaast is Wim van 1988 tot 2004 leider geweest bij de Knapenvereniging. Sinds 2011 gaat hij jaarlijks mee als vrijwilliger voor DWOE (Diaconale Werkgroep Oost-Europa), een groep vrijwilligers die in Hongarije reparatie- of vernieuwingswerkzaamheden uitvoert voor kerkelijke gemeenten, stichtingen, ziekenhuizen en tehuizen voor mensen met een beperking.

Over Harriët Eijpen-Rörik

Harriët is sinds 1996 actief als vrijwilliger, trainer/coach en begeleider bij voetbalvereniging NVC. Dankzij haar inzet is de afdeling meisjes- en damesvoetbal ontstaan. Bij de KNVB behaalde Harriët het diploma G-voetbal (gehandicaptenvoetbal) waarna zij zich ook op dat vlak inzette als trainer/coach en begeleider. G-voetbal vereist bijzondere kwaliteiten om goed om te gaan met lichamelijke en/of geestelijke beperkingen. Harriët richtte zich echter niet op de beperkingen van de spelers, maar op de mogelijkheden. Daarnaast was zij verantwoordelijk voor het kledingbeheerder voor de meisjes en organiseerde zij veel activiteiten zoals de jaarlijkse BBQ, het Sinterklaasfeest en jeugdkampen.

Over Sjaak Veerman

Sjaak was van 2003 tot 2018 bestuurslid bij voetbalvereniging S.V. Huizen, eerst als penningmeester en daarna als voorzitter. In deze rollen groeide hij uit tot een zeer gewaardeerd lid van het hoofdbestuur. Dit zowel binnen, maar ook buiten de vereniging. Daarnaast had hij zitting in het Centraal overleg Hoofdklassers en maakte hij deel uit van Stichting Taaje, die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van de accommodatie. Tot op de dag van vandaag is Sjaak betrokken bij S.V. Huizen. Hij draait regelmatig bardiensten en traint het team van zijn dochter. Sinds 2005 vervult hij diverse functies bij het Interkerkelijke Kenniscentrum (IKC). Vanaf 2018 is hij ouderling-kerkrentmeester binnen de Hervormede Gemeente Huizen en tevens voorzitter van het College van Kerkrentmeester.

Over Ab Gooijer

Ab is sinds 1988 lid van de Volkstuinvereniging Huizen en daarmee de op één na langste vrijwilliger van het eerste uur. Al die jaren is hij betrokken bij het waterbeheer van het complex, waarbij hij samen met een aantal vrijwilligers verantwoordelijk was voor het drainage. Hij geeft nu tien jaar leiding aan een drainagewerkgroep, die jaarlijks het drainagesysteem doorspuit, reinigt en waar nodig herstelt. Hij speelde een belangrijke rol bij het tot stand brengen van verbeteringen in het waterbeheer. Daarnaast zet Ab zijn jarenlange ervaring in om nieuwe tuinders wegwijs te maken in het tuinieren.

Over Sjaam Illahi

Sjaam is vrijwilliger van het eerste uur bij de Volkstuinvereniging Huizen. Sinds 1993 zet hij zich op verschillende vlakken actief in voor de vereniging. Hij speelt een sleutelrol in het onderhoud van het complex en zorgt ervoor dat het openbare groen er altijd piekfijn bij ligt. Daarnaast was hij onderdeel van de tuinencommissie en als assistent-coördinator bij het Slootwaterbeheer. Met oog voor detail zorgde hij ervoor dat het grondwaterpeil steeds op het juiste niveau bleef, een essentiële voorwaarde voor het welzijn van de volkstuinen. Ook binnen de Technische Dienst is Sjaam een waardevolle kracht. Dankzij zijn deskundigheid in het onderhoud van het machinepark wordt het werk voor de tuinders aanzienlijk verlicht.

Burgemeester Niek Meijer samen met gedecoreerden: Tony Grolle-Klijn, Marilou van Vlaardingen, Marjolein Gathu-Ronday, Gert-Jan van Dommelen.
Burgemeester Niek Meijer samen met gedecoreerden: (van links naar rechts:) Tony Grolle-Klijn, Marilou van Vlaardingen, Marjolein Gathu-Ronday, Gert-Jan van Dommelen. Foto: met Lisa Fotografie.

Over Marjolein Gathu-Ronday (Ridder)

Marjolein is samen met haar echtgenoot initiatiefnemer van de oprichting van stichting Blessed Sun in 2008. Deze stichting heeft als doel om kinderen in de armste delen van Kenia de mogelijkheden te bieden om ’s avonds huiswerk te maken met behulp van lampjes op zonne-energie, waarmee hun kansen op een succesvolle schoolcarrière worden vergoot. Momenteel is zij de drijvende kracht voor de bouw van een oogkliniek in Kenia, waarvoor zij landelijk én wereldwijd fondsen heeft weten te mobiliseren. Als lid van de Rotary Club helpt Marjolein bij tal van activiteiten. Zo hielp zij tijdens de coronaperiode bij het bestrijden van eenzaamheid onder ouderen, verzamelde en verzond zij hulpgoederen voor Oekraïne. Ook is zij betrokken bij lokale acties om Huizen schoon te houden en plasticvervuiling tegen te gaan.

Over Gert-Jan van Dommelen (bevorderd tot Ridder)

Gert-Jan werd in 2010 benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau en wordt nu bevorderd tot Ridder. Sinds 1989 is hij actief voor Amnesty International. In 2017 werd hij lid van de Rotary Club, waar hij verschillende functies heeft gehad, waaronder bestuurslid en voorzitter. Momenteel is hij formeel Rotary Foundation Commissaris en Milieucommissaris. Gert-Jan speelde een belangrijke rol in de heropbouw van een school op Sint Maarten, die zwaar getroffen werd orkaan Irma. Dankzij zijn inzet en een ‘matching grant’ van Rotary International is het gelukt € 400.000,00 voor heropbouw beschikbaar te krijgen. Daarnaast onderhoudt hij zowel nationaal als internationaal contact met Ambassadors Clubs voor End Plastic Soup, een initiatief dat zich inzet tegen plasticvervuiling in ons leefmilieu. Zelf steekt hij de handen uit de mouwen als klimaatburgemeester in Huizen en als initiatiefnemer van ‘Huizen Schoon’.

Over Marilou van Vlaardingen

Marilou is al meer twintig jaar betrokken bij de vrijzinnige geloofsgemeenschap De Engel. In 2003 stond de vereniging voor een grote uitdaging: het ledenaantal daalde sterk en de kas was vrijwel leeg. Er werd besloten een cultureel programma aan te bieden en het kerkgebouw te verhuren aan huurders die aansloten bij de doelstelling van De Engel. Marilou speelt hierin een sleutelrol. Zij onderhoudt de contacten met de huurders, stelt contracten op en controleert of het gebouw na gebruik netjes wordt achtergelaten. Dankzij deze aanpak bloeide De Engel in 2010 weer op tot een levendige gemeenschap. De verhuur van het kerkgebouw is tot op heden nog steeds de belangrijke pijler onder de begroting.

Over Tony Grolle-Klijn

Tony  is sinds de oprichting van Stichting Vrienden van De Haar in 1996 als vrijwilliger betrokken bij deze woonvoorziening, een ouderinitiatief voor een woongroep met bewoners die identiteitsgebonden zorg ontvangen. Al snel werd ze bestuurlijk actief. Ze coördineerde en onderhield contacten met de vrijwilligers, organiseerde huiskamerbijeenkomsten voor de belangenbehartigers van de bewoners en organiseerde vakanties voor de bewoner, waar zij zelf ook als begeleider meeging. Daarnaast is Tony vrijwilliger bij de openstelling van de Oude Kerk in Huizen. Ook begeleidt zij maandelijks bewoners van het Geriatrisch Revalidatiecentrum Naarderheem naar de kerkdienst in het gebouw en coördineert namens Versa Welzijn het maandelijkse Verrassingsdiner: een maaltijd voor mensen met een kleine beurs.

Burgemeester Niek Meijer samen met gedecoreerden: Marianne Verhage-van Kooten, Wim Visser, Cilia Schaap-van Veen, Fred Sanders.
Burgemeester Niek Meijer samen met gedecoreerden: (van links naar rechts:) Marianne Verhage-van Kooten, Wim Visser, Cilia Schaap-van Veen, Fred Sanders. Foto: met Lisa Fotografie.

Over Wim Visser

Wim is al meer dan 60 jaar een toegewijde vrijwilliger voor de Protestantse Gemeente Huizen. Zijn inzet begon met het bijhouden van het archief van de Goede Herderkerk, dat zal worden overgedragen aan het streekarchief in Naarden. Daarnaast verzorgde hij 40 jaar kerkradio, was hij vrijwilliger bij het kerkbestuur en was hij twee termijnen ouderling. Wim nam ook allerlei taken op zich, zoals het rondbrengen van stukken voor vergaderingen, liturgie en kerkbladen. Bovendien was hij actief als koster tijdens kerkdiensten en activiteiten in het kerkgebouw. Naast activiteiten voor de kerk is Wim al 26 jaar vrijwilliger bij de Nederlandse Toeristen KampeerClub (NTKC), waar hij zich ook bezig houdt met het Historisch Archief van de vereniging. Hij onderhield het NTKC-clubterrein in Austerlitz en organiseerde evenementen en groepsreizen voor clubleden.

Over Fred Sanders

Fred is al meer dan 45 jaar betrokken bij de Christelijke Gereformeerde Kerk van Huizen. Hij heeft zich in die periode op meerdere vlakken ingezet voor de gemeente. Zo was hij oprichter van het maandelijkse kerkblad, lid van het bouwteam voor de nieuw te bouwen kerk en voorzitter van de commissie van beheer. Ook speelde hij een belangrijke rol in het jeugdwerk, onder andere als oprichter van een jeugdvereniging voor jonge gemeenteleden. Binnen de kerkenraad vervulde Fred meerdere functies: Hij was ouderling, tweede voorzitter en scriba. Daarnaast maakte hij deel uit van het kostersteam. Hij heeft een fors aandeel in het pastorale bezoekwerk en is onderdeel van het voorbereidingsteam voor de jaarlijkse interkerkelijke bijeenkomsten in de week van Pasen. In 2007 sloot Fred zich aan bij de stichting Vrienden van het Oude Dorp Huizen. De afgelopen acht jaar is hij daar actief als vicevoorzitter en secretaris.

Over Cilia Schaap-van Veen

Cilia is sinds 2008 scriba van de Algemene Kerkenraad van de Protestantse Gemeente Huizen. In de afgelopen zestien jaar heeft de gemeente ingrijpende veranderingen doorgemaakt. Door vergrijzing en ontkerkelijking is het ledenaantal gehalveerd. Cilia heeft in deze periode een cruciale rol gespeeld in het bestuur, met als doel duurzame voortzetting van de Protestantse Gemeente Huizen, waarbij zij oog hield oog voor alle leden. Daarnaast is Cilia al jaren actief als vrijwilliger bij de Stichting Huizer Botters. Ze was betrokken bij de open botterdagen en de vrijwilligers ondersteunde. Sinds 2018 is zij secretaris van de stichting. In die rol houdt zij de wetswijzigingen bij en zorgt zij ervoor dat deze correct worden doorgevoerd. Ook coördineert zij EHBO- en reanimatiecursussen en herhaalcursussen. Verder is zij lid van de commissie Lief en Leed.

Over Marianne Verhage

Marianne was van 1985 tot 2018 politiek actief bij de ChristenUnie (voorheen RPF) in diverse functies en rollen. Ze maakte deel uit van verschillende selectiecommissies voor kandidatenlijsten voor verkiezingen; in 2002 voor de Kamerverkiezingen en in 2010 en 2014 voor de gemeenteraadsverkiezingen met betrekking tot de gemeente Huizen. Marianne was 4 jaar raadslid (1994-1998) en vier jaar wethouder (2014-2018) in Huizen. Sinds 2018 is zij vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Huizen. Zij is onder andere betrokken bij de catechese en vervult de rol van voorzitter van de (psycho)pastorale ondersteuningscommissie. Ook begeleidde zij asielzoekers in het proces naar een verblijfsvergunning en ondersteunde hen bij hun integratie in zowel de samenleving als de kerkelijke gemeenschap. Tot slot is Marianne sinds 2018 voorzitter van de Stichting Matthäus Passion in Huizen.