Houtrook
Het stoken van hout is populair en het gebruik ervan is toegenomen. Deze toename zorgt ervoor dat er meer klachten van omwonenden zijn. Op deze pagina geven we informatie voor de mensen die stoken en voor de mensen die er last van hebben.
Wist u dat bij hout stoken:
- Rook via ramen en ventilatieroosters bij de buren kan binnendringen.
- Het verboden is om afval of geverfd of geïmpregneerd hout te verbranden. Bij verbranding ervan komen zware metalen en dioxines vrij.
- Ook moderne pelletkachels veel fijnstof uitstoten.
- Open vuurplaatsen, zoals vuurkorven, ook overlast veroorzaken.
- Bij een houtkachel 20 tot 40 procent van de warmte verdwijnt door de schoorsteen. Bij een openhaard is dat zelfs 90 procent.
- Hoe beter het hout verbrandt, hoe minder schadelijke stoffen in de lucht komen.
De rook van een houtkachel of open haard kan voor veel overlast zorgen. De houtkachel of open haard is de meest genoemde klacht over geurhinder/overlast in de wijk. Bij sommigen zorgt het voor benauwdheid en hoestklachten. Vooral mensen met (over)gevoelige luchtwegen, zoals mensen met astma, hebben erg veel last van laaghangende rook in de wijk. Ook wanneer u de rook niet (meer) ziet. Daarom geven wij informatie over houtrook, stoken en de daarbij horende regelgeving (zie verderop kopje ’Wat zijn de regels?’). We vragen u om altijd rekening te houden met uw omgeving.
Wat te doen bij overlast van houtrook?
U kunt het beste met uw buren in gesprek gaan en vertellen dat u last hebt van de rook. Heel vaak zijn ze zich niet bewust van de overlast. Door erover te praten wordt het makkelijker om samen een oplossing te bedenken. De oplossing kan vrij eenvoudig zijn. Een geschikter soort hout of rekening houden met windstille perioden kan al een enorm verschil maken. Soms is er meer nodig: een hogere schoorsteen, een aangepast rookkanaal of nieuwe filters. Komt u er samen niet uit, dan kunt u Buurtbemiddeling inzetten. De belangrijkste voorwaarde is dat beide buren de wil hebben om hun problemen op te lossen.