Hoge (grond)waterstand

Door de vele regenval de afgelopen tijd staat het (grond)water in Huizen op veel plekken hoger dan gebruikelijk. In de periode tussen midden en eind november viel er 250 tot 350 mm neerslag. Dat is in een ruime maand tijd een kwart tot een derde van de gemiddelde jaarneerslag. Door het koude weer verdampt er weinig water, zoals in de zomer wel gebeurt. En doordat bomen hun blad grotendeels hebben laten vallen, nemen zij nauwelijks nog (grond)water op.

Overlast melden

De combinatie van de regenval, de hoge waterstand in het Gooimeer, de geografische ligging van Huizen en trage ondergrondse afstroming van grondwater (richting Gooimeer) maakt dat er overlast kan ontstaan. Denk hierbij aan natte kruipruimtes, kelders en verzadigde groenstroken.   

Primair is de (woning)eigenaar verantwoordelijk voor een droge kelder of kruipruimte. Ervaart u toch overlast? Dan helpt u ons door dit te melden bij de gemeente Meldpunt Openbare Ruimte (kies categorie: Riolering en putten). Op die manier krijgen wij een goed beeld van de locaties waar meer overlast is en hebben wij inzicht in waar op termijn mogelijk maatregelen nodig zijn.

Grondwater afvoeren

Het waterschap zet zich ook maximaal in om het water af te voeren via kanalen, beken en sloten. Het duurt alleen vrij lang voordat grondwater naar oppervlaktewater stroomt. 
Nieuwe regenval zorgt ervoor dat er sneller water bij komt dan dat het water wordt afgevoerd. Grondwater laat zich niet zomaar sturen. Wat nu echt kan helpen is droger en kouder weer, liefst met een (oosten)wind.