Gras maakt ruimte voor bloeiende planten en heesters op het Enkhuizerzand

Bewoners van het Enkhuizerzand staken vrijdag 11 april samen met wethouder Karin van Werven, (Openbare ruimte) en de aannemer van de gemeente, de handen uit de mouwen om hun wijk te vergroenen. Maar liefst 860 planten kregen een plekje in de speciaal voorbereide plantvakken naast de parkeervakken, waar tot voor kort alleen gras te zien was. 

Vraag naar meer groen in de wijk

Naar aanleiding van de komst van de tijdelijke woonunits voor Oekraïense vluchtelingen in het wijkpark Ellertsveld, hebben enkele bewoners de gemeente gevraagd of er naast het groenplan voor de tijdelijke opvanglocatie ook mogelijkheden waren voor meer groen in de wijk. De gemeente werkte hierop in overleg met de bewoners en de hovenier een plan uit om de groenvakken naast de parkeerplaatsen op het Enkhuizerzand te beplanten.

Plantvakken adopteren

Eind vorig jaar ontvingen alle bewoners in de straat een brief met daarin het aanbod om samen met hun buren één of meerder plantvakken te adopteren. Daarbij konden zij kiezen uit twee vaste planten mengsels of heesterbeplanting. Een aantal bewoners maakte daar gebruik van en ging in overleg met John Bening, opzichter Openbare Werken van de gemeente. De gemeente betaalde en leverde de planten. Afgelopen vrijdag werden vier plantvakken naast parkeervakken beplant.

Wethouder Karin van Werven (Openbare ruimte) en een aantal initiatiefnemers uit de wijk Enkhuizerzand planten de nieuwe beplanting
Wethouder Karin van Werven (Openbare ruimte) en een aantal initiatiefnemers uit de wijk planten de nieuwe beplanting om de wijk te vergroenen en verfraaien.

Kleurrijk

Een initiatiefneemster vertelt dat ze blij is met de nieuwe beplanting: “We hebben gekozen voor kleurrijke planten en wilden de roze en de geel bloeiende door elkaar planten. We hebben net van de expert begrepen dat we ze beter in vakken kunnen planten omdat anders altijd één kleur domineert, waardoor de ander op den duur verdwijnt. Zo hebben we weer iets nieuws geleerd!”, vult ze lachend aan.

Samen tuinieren

Haar buurvrouw vertelt dat ze blij is met het nieuwe groen en dat het leuk is om een aantal van je buren nu op een andere manier en beter te leren kennen. “Een aantal mensen ken ik alleen van in het voorbij gaan. We groeten elkaar al jaren, maar staan nu samen te tuinieren en hebben net gezellig een kop koffiegedronken. We maken afspraken over het onderhoud van de planten en tijdens vakanties letten we ook op het plantvak van de buren verderop. Dat is goed geregeld zo.”

Initiatief breed gedragen

John Bening, opzichter Openbare Werken van de gemeente heeft de supervisie op de werkzaamheden: “De bewoners hebben met een aantal buren een of meerdere plantvakken geadopteerd en gaan ze ook zelf onderhouden. Dat betekent dat ze onkruid wieden en in ieder geval een keer per jaar de planten snoeien, want de openbare ruimte moet begaanbaar blijven. De spelregels voor het adopteren van groen bepalen dat het initiatief breed gedragen moet zijn en dat leggen we ook samen vast in een overeenkomst.”

Bloeiende planten

Matthew Schotanus van aannemer De Eijk: “We planten altijd 10% planten extra omdat we rekening houden met gedeeltelijke uitval, door bijvoorbeeld droogte in de zomer. Hier is gekozen voor bloeiende planten. De heesters mogen maximaal 30 centimeter hoog worden, vanwege verkeersveiligheid. Je moet het verkeer nog wel zien aankomen als je de hoek om komt.”

Interesse in adopteren van groenvak in uw wijk?

Bent u ook geïnteresseerd in het adopteren van een groenvak in uw wijk? Lees dan meer over groen in de openbare ruimte adopteren.