Elektriciteitshuisjes in Huizen

Om ervoor te zorgen dat bewoners en bedrijven in Huizen in de toekomst betrouwbaar en veilig stroom kunnen blijven gebruiken, wordt het elektriciteitsnet uitgebreid en versterkt. Daarvoor is het nodig om extra elektriciteitshuisjes te plaatsen. De gemeente werkt hiervoor samen met Liander, de netbeheerder.

Huishoudens gebruiken steeds meer elektriciteit voor apparaten en elektrische voertuigen. Ook de opwekking van energie door zonnepanelen draagt bij aan een grotere belasting van het netwerk. Wanneer in een gebied versterking van het stroomnet nodig is, vraagt Liander de gemeente om grond in dat gebied te verkopen voor het plaatsen van een elektriciteitshuisje. Vervolgens bepaalt de gemeente de meest geschikte plek(ken) voor zo’n huisje binnen het door Liander aangegeven zoekgebied.

Spelregels voor gemeente bij plaatsen elektriciteitshuisje

In bestaande (woon)wijken houdt de gemeente de volgende spelregels aan bij het kiezen van een geschikte plek voor een elektriciteitshuisje binnen een zoekgebied.

1. Veiligheid en gezondheid

Bij het plaatsen van een elektriciteitshuisje wordt rekening gehouden met de ligging van een woning, bedrijfspand of andere gebouwen waar mensen langdurig verblijven.

Elektriciteitshuisjes geven straling, trilling en geluid. De kans dat ze overlast geven is erg klein. Zo is het magneetveld op 30 cm afstand van een elektriciteitshuisje vergelijkbaar met dat van een wekkerradio. Elektriciteitshuisjes moeten namelijk voldoen aan internationale richtlijnen (zoals de Europese blootstellingslimiet en het Nederlandse beleid voor langdurige blootstelling aan magneetvelden van het elektriciteitsnet).  Kijk op de website van Liander voor meer informatie over elektromagnetische velden bij elektriciteitshuisjes.

2. Verkeersveiligheid

Een elektriciteitshuisje wordt geplaatst op meer dan vijf meter afstand van zijwegen, bij een kruising van wegen. En op minimaal twee meter afstand van de wegrand en een oversteekplaats voor voetgangers.

Vooral bij kruisingen van wegen of oversteekplaatsen voor voetgangers let de gemeente erop dat goed (over)zicht wordt behouden.

3. Bereikbaarheid

Een elektriciteitshuisje moet goed bereikbaar zijn bij calamiteiten en voor onderhoud.

4. Uitzicht

Het uitzicht (voor omwonenden) moet zo vrij mogelijk blijven. Vooral als:  

  1. er sprake is van een waardevol uitzicht (bijvoorbeeld het Gooimeer, een monument of een waterpartij);
  2. het verdeelstation vanuit een woning een groot deel van het uitzicht belemmert en er geen andere (normale) methodes zijn om uitzicht te hebben (bijvoorbeeld een ander raam).

Een elektriciteitshuisje is een relatief groot bouwwerk. Denk aan 3 meter lang en 3 meter breed, of 2 meter lang en 4 meter breed. En dan 2 meter hoog. Het heeft vrijwel altijd invloed op het uitzicht in de omgeving. Bij de keuze voor een locatie houdt de gemeente zo veel mogelijk rekening met het uitzicht vanuit een woning, vooral bij een waardevol uitzicht. Wanneer er geen andere geschikte mogelijkheden zijn binnen het zoekgebied, kan dit leiden tot een minder vrij uitzicht vanuit een woning. Anders is het niet mogelijk om de netcapaciteit te vergroten.

5. Omgeving en uitstraling

De gemeente kijkt bij het plaatsen van een elektriciteitshuisje of het past bij de uitstraling van een straat of buurt.  

Denk hierbij aan het ruimtelijke ontwerp; het karakter en de sfeer van een wijk. Soms kan het nodig zijn om de plek iets aan te passen en een boom of een struik te verplaatsen of op een andere plek opnieuw te planten. Ook kan in overleg beplanting rondom de verkochte grond worden aangebracht.

6. Parkeerplaatsen

De plek van een elektriciteitshuisje wordt zo gekozen dat er geen parkeerplaatsen verdwijnen in gebieden met hoge parkeerdruk. Wanneer het verwijderen van een parkeerplaats de enige mogelijkheid is binnen het zoekgebied is, wordt deze in de buurt gecompenseerd. Als de parkeerdruk laag is, kan het voorkomen dat een parkeerplaats verdwijnt, zonder dat compensatie plaatsvindt.

7. Onderhoud openbare ruimte

Het elektriciteitshuisje mag een achterliggend gebied niet afsluiten voor materieel dat nodig is voor structureel onderhoud.

Omdat er steeds meer werk wordt uitgevoerd met machines (maaien, knippen, snoeien, versnipperen), is een doorgang voor deze machines wenselijk. De breedte van de doorgang wordt bepaald door het type machine dat vaak moet passeren.

8. Voorkomen van schade aan bomen

Elektriciteitshuisjes worden minimaal op 3,5 meter van de buitenkant van een boomstam geplaatst. Hiermee wordt wortelschade voorkomen. Deze afstand hoeft niet aangehouden te worden bij struiken en heesters (in een bosplantsoen).

Hiermee wordt voorkomen dat belangrijke wortels van een boom beschadigd raken, waardoor de boom ziek wordt of omwaait. Alleen wanneer er geen enkele andere plek mogelijk is voor een elektriciteitshuisje binnen het zoekgebied, wordt een boom verplaatst of herplant.

9. Ruimte voor kabels en leidingen

Na plaatsing van een elektriciteitshuisje moet onderhoud en vervanging van ondergrondse kabels en ondergrondse leidingen nog steeds mogelijk blijven. Ook moet er voldoende ruimte onder de grond aanwezig zijn voor de nieuw aan te leggen kabels en leidingen van en naar het elektriciteitshuisje.

10. Communicatie en proces

  1. De gemeente informeert omwonenden binnen een straal van 50 meter en inwoners met direct zicht op een elektriciteitshuisje. Zij ontvangen een brief met informatie over de voorgenomen verkoop van gemeentegrond aan Liander en de meest geschikte plek(ken) binnen het zoekgebied.
  2. Wanneer binnen een zoekgebied meer dan één plek is die aan bovenstaande criteria voldoet, kunnen de omwonenden binnen drie weken na dagtekening van de brief via e-mail hun voorkeur aangeven. De plek met de meeste stemmen wordt gekozen.
  3. Na afronding van de verkoop informeert de gemeente de omwonenden opnieuw (over de definitieve plek van het elektriciteitshuisje).