Als de sirene gaat
Als de sirene gaat is er sprake van alarm! Wordt de sirene na vijf minuten herhaald, dan is er meer aan de hand dan bijvoorbeeld alleen stank of prikkelende lucht.
1. Ga direct naar binnen
- Ga zo snel mogelijk het dichtstbijzijnde gebouw binnen. Buiten of in een auto is het onveilig!
- Waarschuw de directe omgeving en geef gelegenheid om te schuilen.
- Blijf binnen op uw locatie tot bekend wordt gemaakt dat het gevaar voorbij is. Kinderen die op school zijn, moeten daar blijven. Op school wordt door de leerkrachten verteld wat er gedaan moet worden.
2. Sluit deuren en ramen
- Sluit deuren en ramen.
- Sluit het ventilatiesysteem af, zeker als er sprake is van gifwolken, gassen of straling.
- Denk aan het afsluiten van ventilatieroosters.
3. Zet radio of tv aan en volg X (voormalig Twitter)
NH Nieuws: Deze zender functioneert als rampenzender voor alle gemeenten in het Gooi en de Vechtstreek en geeft de noodzakelijke informatie van de overheid.
Sirenetest
De sirenes worden landelijk op de eerste maandag van de maand getest, om 12.00 uur. Het signaal van de sirene is dan 1 minuut en 26 seconden te horen. Dit proefalarm is een test voor hulpverleningsdiensten, maar ook voor u. Als u het proefalarm niet kunt horen, meld dit dan aan de gemeente via 14 035.
Communicatie vanuit de overheid
De overheid heeft de taak om burgers te waarschuwen en te informeren bij een ramp, crisis of ander ernstig incident. De overheid beschikt over verschillende crisiscommunicatiemiddelen, waaronder NL-Alert, de sirenes, regionale apps, websites en sociale media van veiligheidsregio’s en gemeenten, regionale rampenzenders op radio en tv, het publieksinformatienummer 0800-1351, www.denkvooruit.nl en geluidswagens.
De alarmering via de sirenes (officieel het Waarschuwings- en AlarmeringsSysteem, WAS) is dus één van de crisiscommunicatiemiddelen die kan worden ingezet bij een ramp, crisis of ander ernstig incident en is vooral bedoeld voor de waarschuwing buitenshuis; de hoorbaarheid binnenshuis is minder, zeker vanwege andere geluidsbronnen, dubbele beglazing en isolatietechnieken.
Handige links
Voor meer informatie over bijvoorbeeld noodpakketten, wat te doen in bijzondere situaties etc, kunt u terecht op de website www.denkvooruit.nl.