Geschiedenis van Huizen
Van dorp tot haven van 't Gooi
De geschiedenis van Huizen gaat ver terug. Al in 1382 wordt voor het eerst melding gemaakt van het dorp Huussem. Anders dan in plaatsen in de buurt stonden er in Huizen stenen huizen, in plaats van de standaard plaggenhutten. Aan de stenen huizen dankt Huizen zeer waarschijnlijk haar naam.
Boerendorp
Hoewel Huizen bekend staat als een vissersdorp, bestond de bevolking oorspronkelijk uit boeren, de latere Erfgooiers. De Erfgooiers hadden het recht om gronden samen te gebruiken, de meenten. De boerderijen lagen rond de Nederlands-Hervormde kerk, het oudste gebouw van Huizen.
Vissersdorp
Toen de Huizers in de zeventiende eeuw begonnen met vissen, was er geen haven. Toch trokken de vissers met hun botters de Zuiderzee op. De visvangst losten ze illegaal op een zandbank voor de kust. Met karren werd de vis door het water aan wal gebracht. In 1807 werd vissen wettelijk goedgekeurd en kwamen er plannen voor een haven. Er werd grond gekocht van de Erfgooiers en in 1854 legden de eerste botters in de haven aan. Rond de haven ontstonden bedrijven als een visrokerij en een scheepswerf. Rond 1860 beleefde de Huizer visserij haar grootste bloei, maar liefst 125 botters trokken er iedere dag op uit om hun visnetten te vullen. De visserij nam aan het einde van de 19e eeuw steeds verder af. De genadeklap kwam in 1932; met de aanleg van de Afsluitdijk werd de Zuiderzee afgesloten.
Andere inkomsten
Ondernemend als de Huizers zijn, gingen ze op zoek naar andere bronnen van inkomen. Velen vonden werk in de bouw. Nog steeds heeft Huizen veel bouwbedrijven. Maar ook de kaashandel was een goede manier om geld te verdienen. Op dit moment bezit Huizen verschillende industrieterreinen waar veel bedrijven zijn gevestigd.
Villaparken
Het aantal inwoners groeide verder door. Rond 1900 trokken rijke mensen van het Gooi, ook naar Huizen. Hier vonden zij een gezonde en bosrijke omgeving. Dicht in de buurt van de straatweg Amsterdam-Amersfoort ontwierpen bekende architecten als TH. Rueter, J.W. Hanrath, K.P.C. de Bazel, H.C. Elzinga en de Huizer Jan Rebel voor hun welgestelde opdrachtgevers monumentale huizen.
Tweede Wereldoorlog
De Tweede Wereldoorlog ging ook aan Huizen niet voorbij. Zowel Joodse als niet-Joodse inwoners werden slachtoffer van de macht van de bezetter. Het herdenkingsmonument op het Prins Bernhardplein herinnert ons aan de slachtoffers van oorlogen, waaronder de Tweede Wereldoorlog. Voor het monument liggen zwart granieten tegels met de namen van slachtoffers van oorlogsgeweld.
Uitbreiding
Na de Tweede Wereldoorlog breidt Huizen zich uit. Als Huizen in 1967 een groeikern wordt, vindt er een echte bouwexplosie plaats. De meentgronden, nu Oostermeent, worden bebouwd en in korte tijd ontstaan er tienduizend woningen.
Vierde Kwadrant
In 1995 startten de bouwactiviteiten in het Vierde Kwadrant, de laatste nieuwbouwwijk van Huizen. Beroemde architecten ontwierpen hier bijzondere projecten. Een van deze bijzondere projecten zijn de Panoramawoningen en Sfinxwoningen, gelegen aan het Gooimeer, van architectenbureau Neutelings/Riedijk.
Levendig dorp aan het water
In het Huizen van nU is er ruimte voor de 'nieuwe ouderen', voor gezinnen met kinderen en voor jongeren. Er is aandacht voor de stijgende zorgbehoefte van ouderen en voor betaalbare woningen voor jongeren. Er is een bloeiend verenigingsleven en er zijn sport, recreatie en culturele voorzieningen die aansluiten bij de wensen van alle inwoners. Een levendig centrum waar je kunt winkelen, funshoppen en gezellig een terrasje kunt pikken op het Oude Raadhuisplein. En aan het water het mooie Nautisch Kwartier. Er is veel te doen en er zijn in de haven veel mogelijkheden voor watersport, recreatie, lekker eten en drinken. Mensen vanuit de hele regio komen naar Huizen voor ontspanning en plezier. Kortom, in Huizen is voor iedereen van alles te beleven.